Go Back

Linsepostej med linser

Nina Thomsen
Denne linsepostej er en super lækker ret til frokostbordet.
Af denne portion fik jeg til flere dage, så jeg havde ekstra til fryseren, dvs. nem mad til en anden dag.
Koger du linserne på forhånd kan denne postej laves på 10 minutter. Den skal ikke bages, den skal blot samles i en foodprocesser.
Krydderier kan du lege med, i denne har jeg brugt timian, spidskommen og muskatnød som det bærende.
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Koge linser og lad dem afkøle 1 time 15 minutter
Samlet tid 1 time 55 minutter
Ret Frokost
Køkken plantebaseret
Antal 6 Personer

Udstyr

  • 1 food processer
  • 1 grøntsags kniv
  • 1 Skærebræt
  • 1 gryde 1-2 liter til at koge linser i
  • 1 si/sigte til at skylle linser i
  • 1 alm ske
  • 1 Pande
  • 1 paletkniv
  • 1-2 beholder til opbevaring med tætsluttet låg

Ingredienser
  

De tørre ingredienser

  • 100 gram Valnødder ca. 2,5 dl
  • 65 gram røget cashew nødder el. alm. cashew nødder ca. 1 dl
  • 240 gram tørre røde linser som skal koges og afkøles
  • 1 Tsk. Spidskommen
  • 1 Tsk. revet muskatnød
  • 2 spsk Timian
  • 1 stk Grøntsagsbouillon terning
  • Salt peber efter smag

De våde / grønne ingredienser

  • 4 fed Hvidløg
  • 2 stk Mellem løg
  • ca. 60 gram Gulerod fintrevet Kan være en anden grøntsag, eks. selleri, sødkartoffel
  • 1-2 spsk olivenolie til stegning

Sådan gør du
 

  • Start med at få kogt de røde linser. ( Du kan også bruge en anden type eller fra dåse, så skal du bruge hele dåsen uden væske)
    Kogetid ca. 15 min.
    Se kogevejledning på posen.
    Og tilsæt 1 grøntsagsbouillon.
    Når de er kogt, bruger du sien til at hælde væden fra.
    Jeg rørte rundt i linserne for at få så meget væde fra, lad dem stå i sien, på gryden og gem noget af vandet til senere. Linserne må gerne være rimelig afdryppede, ellers bliver massen for tynd.
  • Afmål og klargør de øvrige grøntsager, nødder og krydderier.
    Rist nødder på en tør pande og stil til side, evt. på en tallerken så de kan køle af.
    Skær løg og hvidløg i små stykker, hak evt. med foodprocessoren.
    Svits løg og hvidløg på en pande med lidt olie.
    Når de er gyldne tilsættes alle krydderier.
    Riv gulerod fint og tilsæt på panden med løg, lad det simre med et par minutter.
  • Til sidst blandes linser, nødder, løgblanding i foodprocessoren.
    Start med at give nødderne en tur så de bliver i mindre stykker.
    Herefter løg og linser.
    Lad massen køre sammen og tilsæt evt. lidt vand fra linserne, lidt ad gangen til du får den ønskede konsistens.
    Jeg synes den skal være rimelig fast, men cremet.
    Konsistensen kan være crunchy eller helt glat. Det er op til dig.
  • Linse postejen kan fryses. Og holde sig på køl ca. 3-4 dage.
    Server på rugbrød med rødbede, syltede rødløg, eller anden surt.
    Ristede løg, agurk.

Noter

Lækker linsepostej.

Mangler du et godt og lækkert alternativ til den traditionelle leverpostej, så er her et godt bud på en plantebaseret.
Fordele når du laver mad fra bunden, så ved du hvad der er i. Herved kommer der ikke "spændende" overraskelser som du helst havde været foruden.
Denne gang har jeg valgt at bruge spidskommen, timian og muskat, det kan også være røget paprika, rosmarin, basilikum, dild. Det er helt op til dig at sætte din egen smag på postejen.
Den går super godt i spænd med det syltede grønt og de friske agurker.
En absolut favorit på mit frokostbord fremover.
Jeg vil elske at høre hvordan den virker for dig og hvilken smag du prøver at lave den med.
God appetit
Nøgleord hvidløg, linser, spidskommen