Go Back

Plantebøffer

Nina Thomsen
Kål, Løg, Mungbønner, Aubergine, bl.a.
Anbefaler at du sætter god tid af, da det er slow food.
Men det er absolut det hele værd.
Ligeledes kan du med fordel lave denne store portion på ca. 30 bøffer.
Nem mad i fryseren = nem med til ca. 10 -20 måltider.
Eller nem til madpakken.
Indrømmet ikke en KISS ret, men det bliver det.
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 1 time
45 minutter
Samlet tid 2 timer
Ret Aften, Frokost
Køkken plantebaseret
Antal 1 Portion

Udstyr

  • 1 Pande
  • 1 røreskål
  • 1 Foodprocessor
  • 1 Grøntsagskniv
  • 1 Skærebræt
  • 1 håndmixer med kroge

Ingredienser
  

Det grønne

  • ¼ Rødkål ca. 200 gram
  • 1 Løg ca. 130 gram
  • 3 fed Hvidløg
  • 1 Rødbed ca. 160 gram
  • 2 Aubergine

Det tørre

  • 2,5 dl Mungbønner 230 gram
  • 1 dl Røde quinoa 100 gram
  • 2 spsk Chiafrø blandes med ca. 6 spsk vand
  • 6-8 spsk Kikærtemel reguler efter konsistensen
  • 2 dl Cashewnødder opblødes i vand ca. 2-4 timer

Krydderi blanding

  • ½ tsk Cayennepeber
  • 2 tsk Spidskommen
  • 1 tsk Salt + lidt til auberginerne
  • ½ tsk Revet muskatnød
  • 1 tsk Røget paprika
  • 1 Drys Frisk kværnet peber

Sådan gør du
 

  • Start med at finde alle ingredienserne og mål af.
  • Sæt cashewnødder i blød ca. 2- 4 timer.
    Bland chiafrø og vand, sæt til side. Lad det trække ca. 10 min og tjek så konsistensen.
    Tilsæt lidt vand hvis den er for fast. Den skal være lind i konsistens.
  • Kog mungbønner, quinoa efter anvisning og lad afkøle.
  • Bag auberginer.
    Flæk dem i 2, skær riller i kødet. Pensel med olie og drys med salt og gnub det mellem rillerne.
    Brug bagepapir på en bageplade.
    Bag ved 180 grader i ca. 15 minutter, midt i ovnen, til de er gyldne.
    Tag ud og køl af.
  • Klargør kål, rødbede, løg og hvidløg i foodprocessoren, hæld det i en skål og stil til side. Skal være helt fint hakket.
  • Bland de tørre krydderier i en lille skål, stil til side.
  • Når Aubergine er bagt og afkølet, trækker du "kødet" ud af skindet med en ske.
    Blander i foodprocer med chiafrø, cashwenødder, sennep.
  • Bland tilsidst krydderier og alle øvrige ingredienser sammen til en blød sammenhængende konsistens. Det skal kunne formes til bøf.
    Tilsæt kikærtemel lidt ad gangen.
  • Steg bøffererne i olie på en pande, så de får stegeskorpe på begge sider.
    Det kan være nødvendigt at tilsætte olie for hver gang du tilsætter en ny omgang bøffer.
    Læg dem efterfølgende på en bradeplade med bagepapir.
    Herefter bager de i ovnen i 45 minutter ved 150 grader.
    Bøfferne kan fryses.

Noter

Plantebøffer, ikke en KISS ret, men det bliver det bagefter.
En ny udgave af plantebøffer ser dagens lys i mit køkken i dag.
Jeg har ladet mig inspirere af Den plantebaseret sygeplejerske, da jeg synes han har nogle god opskrifter.
Med udgangspunkt i mungbønner, som er fulde af proteiner, kostfiber, lav på fedt er det oplagt at arbejde videre med dem.
Og med hvad der lige var af rester i mit køleskab, kål, løg, hvidløg, aubergine og rødbede blev det det grønne i bøffen i dag.
Når du selv går igang, så fortvivl ikke hvis du mangler nogen af ingredienserne.
Jeg brugte aubergine i stedet for svampe, da det giver nogenlund samme konsistens
Du kan bruge valnødder i stedet for cashew.
Og sådan kan du prøve dig lidt frem, hvis du har mod på det.
Ellers følg opskriften, den er faktisk helt super god, hvis jeg skal sige det selv.
God appetit.
Kærligst Nina
Nøgleord aubergine, cashewnødder, hvidløg, krydderier, løg, quinoa, rødbede, rødkål