Go Back

Belugalinser eller bønner.

Nina Thomsen
Navnet har de efter den smukke eftertragtede sorte kaviar.
Og stadig er Beluga en af de mange typer af linser og bønner som med fordel kan inddrages i vores daglige kost grundet de mange gode egenskaber de har.
I modsætning til enkle kulhydrater er linser gode til at eksempelvis hjælpe med at sænke dit blodsukker.
Ligeledes vil et dagligt indtag afhjælpe forstoppelse og træg mave.
Linser og bønner har et højt niveau af Vitaminer, mineraler og kulhydrater.
Fordele ved at implementerer linser og bønner i vores kost er bl.a.
Ved daglig indtagen afhjælper vi træg mave og forstoppelse grundet det høje fiberindhold.
Ligeledes for vægttab, giver det dig en længere mæthed og du hjælper tarmen til at holde sig igang mellem måltiderne.
I modsætning til enkle kulhydrater er linser gode til at hjælpe med at sænke dit blodsukker.
Kulhydraterne absorberes langsomt, hvoraf den ene er stivelse. De støtter omdannelsen af ​​sukker til energi, hvilket nedsætter din risiko for diabetes.
Bælgplanter indeholder ingen kolesterol og skadelige fedtstoffer, det er godt for dit hjerte og blodomløb.
Først og fremmest indeholder de en lille mængde flerumættet fedt. Dette hjælper med at fjerne skadelige lipider, (molekyler som består af fedt og vand) der ophober sig i dine blodbaner.
Endvidere reducerer fiberen optagelse af ​​fedt og kolesterol i tarmene, hvilket forhindrer sygdomme som højt kolesterol
Ligeledes er det godt for opbyggelse af muskelmasse, eks. efter sygdom, alderdom, eller en erkendelse af at du trænger til at komme i en bedre form.
Og erkendelsen af at jo ældre vi bliver des mere stillesiddende og inaktive vil nogen være. Og hurtigt mærker vi en større smerte i led, muskler generelt i hele kroppen.
Blodmangel kan også være en af de udfordringer vi får med alderen. Og her kan linser være et godt supplement grundet det store indhold af Zink, magnesium og jern. Disse spiller en vigtig rolle i dannelsen af de røde blodlegemer.
For at holde hjernen kørende, og det er ret vigtig pointe så er der en godt mix af b-vitaminer som forbinder nerveforbindelserne og beskytter dem mod forringelsen forårsaget af frie radikaler.
Tab af hår og hjælp til huden eks. sår og rifter. Med gode proteiner og E-vitaminer
Det frarådes dog at indtage linser ved gigt, led gigt og problemer med urinsyre, fordi de indeholder puriner. Dog vil jeg mene at kød og fisk er en større synder i dette spil. Men vær opmærksom på det hvis du mærker øget smerter efter du begynder at indtage større mængder linser og bønner.
Du kan altid tjekke med lægen eller en diætist. Der er også flere artikler på nettet som man kan nærstuderer.
20 minutter
Samlet tid 25 minutter
Ret Fakta om bælgfrugter, Fakta om grønstager
Køkken internationalt

Noter

Beluga linser eller bønner, kommer ud på et.
Indholdet af næring pr. 100 gram.
  • Fedt 1,6 g
  •  heraf mættede 0,2 g
  • kulhydrat 41 g
  • Kostfiber 17 g
  • Protein 23 g
  • Salt ca. 0,01 g
Kogetiden er ca. 20 minutter. Og de skal ikke iblødsættes inden de koges.
Farven holder næsten, de kan blive en smule mere matte. 
Smagen er let nøddeagtig, kan med fordel erstatte ris og pasta.
Kog altid lidt ekstra, da de fint holder sig på køle nogle dage.
Jeg bruger dem ofte til pynt på salaten, suppen eller drys på håndmadderne, så får de lige et ekstra strejf af højbelagt samt giver et ekstra skud af alt det gode, kostfiber, vitaminier og mineraler.
God appetit
 
Kærligst Nina
 
Kilde: Bedre livsstil.
Nøgleord Belugabønner, Belugalinser