Hurtig tilberedning, ja altså lige bortset fra at de er koldhævede. Men det er altså smart at du kan lave dem inden du går i senge og så lige varme ovnen op imens du sætter bollerne på på pladen.De 10 minutter det tager at samle dejen inden sengetid, det er det hele værd at vågne op til, jeg lover det.
Minimum hævning 6 timer og max 24 timer 25 minuttermin
Samlet tid 6 timert45 minuttermin
Ret bagværk
Køkken dansk
Antal 16Stk
Udstyr
1 skål evt. med låg til dejen kan hæve
1 God fast dejskraber Så du kan samle dejen, du behøver ingen maskine her
1 lille skål til havregrynen så den kan nå at trække 10 min
1 dl mål
1 teske
1 spiseske til at forme bollerne, måske 2
Ingredienser
100gramHavregrynkan være glutenfri
2,5dlkogt vandblandes med havregryn og stå 10 min.
4dlkoldt vand
20gramgær
100gramGrahamsmel
1½tsksalt
2-3spskolie
450-500gramHvedemel
2-3spskQuinoaKan undlades
Sådan gør du
Start med at koge vand til at blande med havregryn og lad det stå 10 minutter
Bland så gær og det kolde vand, tilsæt salt og olie og grahamsmel
Bland så havregrøden i og fordel evt. med en gaffel så det bliver godt mixet
Tilsæt hvedemel lidt ad gangen, så dejen ikke er for våd
Når den har en god fast konsistens, sættes den koldt og hæver mindst 6 timer og max 24 timer.
Tænd ovnen på 230 grader varmluft
Brug bagepapir, og sæt nu boller på med en eller to spiseskeer.De hæver en smule under bagningen
Pensel med vand og drys med birkes, solsikkekerne, salt, græskarkerner hvad du har lyst til. Og bare en smule.
Bag bollerne ca. 25 minutter, hold lige øje med dem de sidste 5 min. De må gerne have en lækker farve og så er de lækre sprøde.Tip: Vend en med bunden opad og "bank" på den så kan du høre om den virker "hul" så er den bagt.
Tag ud og køle af en smule og bum bum så er der lækre friskbagte boller til morgenbordet.
Noter
Koldhævede boller.
Jeg er virkelig begejstret for disse boller. De er så nemme at gå til, at jeg vil sige det kan ikk slå fejl.Jeg har prøvet mig lidt frem med græskarkerner, solsikkekerner og quinoa, de går alle super godt både i dejen og så til topping. (-quinoa)Bruger du græskar og solsikkekerner kan du med fordel give dem et tur på en tør pande inden du tilsætter dem i dejen. Det giver en mere nøddet smag.Quinoa giver ekstra proteiner til så de virker mere mættende.Ligeledes hvis du bruger fiber Husk/ Loppefrøskaller.Det vil også være muligt at tilsætte lidt proteinpulver, så har du en i familien som skal have lidt ekstra protein er det en måde at få det på.Et lille drys af de grove saltkorn er altså også lækkert ovenpå.Prøv dig frem og leg med det.Det kan ikk gå galt :-) KH Nina